藝人陳瀅昨晚(27日)擔任姚焯菲(Chantel)…

藝人陳瀅昨晚(27日)擔任姚焯菲(Chantel)與張馳豪(Aska)演唱會嘉賓,合唱劇集《美麗戰場》的片尾曲《沒法等你》,陳瀅在台上表示今次是人生第一次上台唱歌,笑指兩人好大膽,竟然敢請她做嘉賓,她稱因JW介紹而認識Chantel,而看《聲夢傳奇》時已覺得Aska好有魅力,心想會否有機會合作,怎知就在劇集中飾演情侶,Aska大爆Chantel很喜歡陳瀅,陳瀅問Chantel會否想演《美麗戰場》續集?Chantel笑言想飾演2人的女兒,陳瀅即嚇到彈開:「咁大鑊!」

陳瀅講到跟Aska拍劇時,有一幕令她非常深刻:「當時拍一場靈堂戲,見佢坐喺度睇緊《演員的自我修養》,我同導演講:『佢肯定係做畀你睇,你唔好再鬧佢。』」Aska補充指拍靈堂戲前一天被導演鬧:「因為一句對白講極都唔好,我真係好驚阻住大家收工,拍完畀導演訓話咗10分鐘。」

陳瀅受訪時坦言在台上唱歌時心情緊張:「我真係好少唱歌,就算喺商場唱歌都未試過,我冇諗住轉行,今晚嚟都係純粹搞氣氛。(你出場觀眾氣氛好好。)咁就得喇,我好滿意自己表現。(會唔會上癮想再踏舞台?)我為呢首合唱歌,之前搵老師上咗幾堂,錄音時JW又有教我,何雁詩都有睇住我錄音,為呢首歌用咗好多資源。樂小姐(樂易玲)今日喺現場睇騷,佢話你下次可以去登台,上台搞吓Gag。」她指不少朋友專程看其處女演出,包括《痞子殿下》的一班演員好友周嘉洛、JW及朱敏瀚:「個個都為我緊張,周嘉洛好多個鐘冇瞓都嚟。(今次趁機為成為視后拉票?)唔關事,今日係嚟獻醜,真心想支持Chantel同Aska。」


Leave a Reply

Your email address will not be published.