無綫的法證系列向來受歡迎…

無綫的法證系列向來受歡迎,正熱播的《法證先鋒5》主要演員有黃宗澤、偉豪、蔡思貝、洪永城等、還有2006年第一輯已經存在的鄭俊弘。由23歲撈到39歲,鄭俊弘花了16年時間由技術員升職為鑑證主任,不過對白量都係咁上下。日前在記者會上,鄭俊弘當眾被洪永城稱呼為「祖先」,引發全場大笑,鄭俊弘只能「老尷」以笑遮醜。

日前《法證先鋒5》舉行記者會,劇中多位主位演員黃宗澤、袁偉豪、蔡思貝、洪永城、蔡潔、王敏奕和鄭俊弘被安排一齊接受《東張西望》訪問,當中原來只有鄭俊弘是舊人,由06年第一輯已有份參演,橫跨16年經歷五輯《法證》,只有《法證先鋒3》冇佢份。

問到尾聲時主持突然問大家有冇叫鄭俊弘做「大師兄」,黃宗澤即笑說:「佢(鄭俊弘)唔係大師兄,佢(鄭俊弘)直情係前輩。」而另一邊的洪永城即起哄說:「唔係祖先咩?」坐在一旁一直冇份發言的鄭俊弘先是耷低頭,顯得非常尷尬,被揶揄撈足咁年係前輩,全程只能以笑遮醜。

文章版權為新傳媒集團所擁有,原文請按: 网页链接


Leave a Reply

Your email address will not be published.