鄭嘉穎在新片《焚身》中飾演醫生好爸爸…

鄭嘉穎在新片《焚身》中飾演醫生好爸爸,但因一次醉酒斷片惹來出軌疑雲,被陳靜一步一步入侵家庭。Dada更對嘉穎的兒子下安眠藥,嘉穎見狀即灌水入口營救,他直言起初收到劇本最擔心是這場戲,因要對一個5歲小朋友不斷灌水洗胃,還要做到扣喉效果。

嘉穎覺得5歲小朋友要扮作昏迷狀態不動,難度十分高,正式拍攝前嘉穎先抱起小朋友試好動作,確保他明白要如何做,灌水部分只有一兩次不小心噴水而要NG,最後順利完成。嘉穎說:「見到小演員黃嗣舜,我就同佢講呢場戲會好辛苦,同佢打定底,我覺得小朋友要哄的,所以我承諾如果你好好做,叔叔就送份玩具畀你,之後每次見面我都會重複講。」完成拍攝後,嘉穎遵守承諾送上大盒玩具禮物,哄得嗣舜非常開心,而嗣舜則準備了兒童圖書送給嘉穎的兒子,「兩父子」交換禮物相當溫馨。

現實中嘉穎與太太陳凱琳也是演員,對於兒子將來會否加入行﹖他坦言不想兒子踏上演員之路,因為自己知道有多辛苦,但作為慈父的他還是會尊重兒子將來的選擇:「仔大嘅時候都唔係我決定,如果佢真係對呢方面好有興趣話,我都冇辨法,只有幫佢,幫嘅意思係,分享一啲我拍戲經驗、知識,希望佢唔好犯我剛入行犯嘅錯誤。




Leave a Reply

Your email address will not be published.