由譚俊彥、陳山聰、譚凱琪…

由譚俊彥、陳山聰、譚凱琪、趙希洛擔演的無綫劇集《十八年後的終極2.0》,劇情愈來愈緊張,由譚凱琪被殺開始,身邊每個人都極有可疑,原來最終的Big Boss竟然陳山聰。昨晚(22日)一集中,山聰更驚人的以金髮女人Look示人,原來劇中的他一直都有易服癖,而譚凱琪被殺當晚,兇手正是與他一樣,穿着豹紋鞋和魚網黑絲。當中,有一場他錫譚俊彥唇的戲份未知是否尺度問題,最後播出時被刪剪了。
對於要女裝上陣,山聰接受東網訪問時說:「我第一樣嘢唔係抗拒,而係同監製傾點樣做靚個角色,因為如果醜化咗,觀眾就會好抗拒,所以今次專登搵咗自己的化妝師去設計呢個女人妝。」說到向Shaun的咬唇戲份被刪,山聰說:「因為場戲都有啲激,但因為好多原因,唔能夠出街,所以剪咗,拍時我真係咬落Shaun個咀唇度,佢都話真係愛上我。不過今次有咁嘅挑戰真係好開心,我好鍾意呢個角色,亦因為角色埋藏咗好多嘢,所以拍時我係最辛苦,心情最差嘅時候,多得阿Shaun肯同我玩。」而Shaun亦說:「因為大家都係做得好實在,出嚟嘅畫面太震撼,係會有爭議性,依家刪咗都未嘗係壞事,唔好嚇親電視觀眾。」

山聰事後受訪時坦言繼《金宵大廈》全裸上陣拍攝後,今次可說是另一突破,更指收到劇本時感到愕然,他說:「我第一樣嘢唔係抗拒,而係同監製傾點樣做靚個角色,因為如果醜化咗,觀眾就會好抗拒,所以今次專登搵咗自己的化妝師去設計呢個女人妝。」而昨晚一集繼續大撒鹽花,趙希洛與何啟南上演車震戲,之前得悉老公山聰偷食後,她已魔性大發,不擇手段進行復仇大計,而昨晚她滿臉慌張匿入草叢一幕更是看得觀眾相當緊張肉緊。希洛事後受訪亦坦言該場戲相當不簡單,第一大難度是「堅赤腳、零保護」:「拍嘅時候有諗過黐啲嘢喺腳板底度(保護),但後來發現黐咗咩都冇用,都係會甩,所以最後真係赤腳跑。好彩拍嗰時練緊跑步。」


Leave a Reply

Your email address will not be published.