33歲的余德丞(Dickson)…

33歲的余德丞(Dickson)離開無綫已一個月,對於外間的猜測,他表示:「其實成件事我考慮咗近兩年,都擔心(離巢)會冇嘢做。大家以為我冇經濟壓力,實情係屋企養到我咁大,點樣可以唔拎錢返屋企?不過都去到呢個年齡,唔搏吓仲等幾時!」

Dickson終踏出第一步,幸而工作洽商四方八面而來:「多謝大家嘅支持。(收入多過喺無綫?)啱啱開始好難計,但起碼工作上有自己嘅選擇,自由好緊要。」又坦言已開始適應工作模式:「依家要早睡早起,早啲起身同客戶聯絡及溝通,所以最遲凌晨兩點就要上床,冇晒夜生活。」

原來Dickson兒時夢想是當DJ,所以有人找他與鄭裕玲合作主持電台節目,即一拍即合。問到有否怕鄭裕玲的氣勢?他說:「唔驚,佢反而畀好多意見我,提醒我工作上嘅嘢,例如要睇清楚合約等等。(有乜嘢目標?)代表作,唔一定係劇集,可能係主持到一個節目,人人都會諗起你。」

回想當初對娛圈「冇興趣」,25歲才正式入行,不過深信起步沒有遲或早:「好似劉思慕咁,佢當初都拍戲拍到冇機會嘞,點知依家『一擊即中』。」另外,他於網絡上載踢波短片,令不少網民擔心其健康程況,他說:「我身體不知幾好,好似基斯甸艾歷臣(丹麥足球員)咁,佢喺球場暈低情況同我一樣,依家咪踢緊英超!」






Leave a Reply

Your email address will not be published.