香港第5波疫情相當嚴峻…

香港第5波疫情相當嚴峻,確診數字昨日(27日)破2萬大關,港府日前公布將對美加英法等9國實施的地區性「熔斷機制」延長至4月20日,消息一出,令身在外地探親的藝人再被殺個措手不及。
缺席兩劇宣傳
於去年底返美國探親兼行大學畢業禮的劉穎鏇(Tiffany),原定於今年1月返港過年,還能趕及為參演的劇集《青春不要臉》及《鐵拳英雄》尾段做宣傳,沒料「禁飛令」打亂計劃,返港日子一改再改,由1月改到3月,現時又延至4月,由於有很多未知之數,根本未有歸期,故Tiffany也不再貿然訂機票。據知無綫獲悉其情況,也未敢安排她稍後的工作,幸Tiffany還未需入劇組,所以滯留當地暫未對她有太大影響。
她接受東網訪問時,表示為想辦法回港傷透腦筋:「暫時消息係去到4月20日,都睇緊有咩方法可以返嚟,所以未決定到幾時返。(美國疫情都嚴重?)反而呢邊嘅情況好咗啲,因為好多人打針,大家都冇咁驚,當然我唔係成日出去,平時都係同屋企人多,同埋同啲Close Friend一齊,大家好安全見面食嘢。呢排就喺屋企煮吓嘢畀爹哋媽咪食,連續幾日都係我親自下廚。」更指於屋企宅得太耐,會與家人出外行街或者行山鬆一鬆。

而毛舜筠同樣飽受「熔斷之苦」,去年聖誕她與丈夫區丁平飛加拿大與兩女團聚,原定上月初返港開工,沒料返港航班取消,幾日後港府更實施「熔斷機制」,即使單程機票價錢高達5至7萬元,21天隔離費用亦升至10萬港元,沒料前後更改了4次也未能返港,她接受網上頻道訪問時大吐苦水:「全世界冇一個地方唔畀自己居民返去。」







Leave a Reply

Your email address will not be published.