「巨聲幫」的許廷鏗(Alfred)…

「巨聲幫」的許廷鏗(Alfred)與吳業坤(坤坤)今日(24日)聯同長者組成的管弦西樂樂團合作音樂會,二人已有年多沒見,今日久別重逢,Alfred笑言對方多了白頭髮及眼睛變大。坤坤稱今次合作超越年齡界限,對他來說是一個挑戰:「我會唱《車衣妹萬歲》同《打雀英雄傳》,呢兩首面世時我都未出世,我花咗好多時間去背歌詞。」Alfred指能跟長者們合作感到榮幸:「佢哋好努力排練,可能佢哋嘅手指未必係最靈活,綵排時聽到佢哋演奏《獅子山下》,我忍唔住喊咗出嚟。」

問到二人可有機會合作?Alfred表示想跟對方學唱日文歌,坤坤笑言想學洗牙,又問對方新開的製作公司會否簽藝人,自言有人想介紹,Alfred坦言:「好多人都問我簽唔簽人,你哋搵間穩健啲嘅公司啦!」坤坤樂見朋友都有不同發展及嘗試,但自己就無意做老闆,更開玩笑稱要吸取Alfred的失敗經驗,Alfred聞言詐型:「喂呀!咁耐冇見你,你把口都仲係咁衰。」

另外,談到胡鴻鈞將開個唱,二人表示希望演唱會大賣,有機會會結伴到現場支持,不過他們隨即指近期工作安排緊密。問到坤坤為何缺席無綫的節目巡禮,他解釋自己當日身體抱恙,至於巡禮上未見其有份演出的劇集片花,他說:「可能寶物沉歸底呢!我未完約,仲有一段時間,來年會唱多啲歌


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *