《聲夢傳奇》成功培育出15名年輕學員…

《聲夢傳奇》成功培育出15名年輕學員,令不少年輕人的音樂夢想再次燃起,燃起熱情。在網上有不少歌唱老師以專業資格去點評比賽中各學員的表現,令網民得益不少,其中一位正是名為「威廉老師」的黃煒林。黃煒林此名字相信大家都不會陌生,睇樣一定覺得熟口熟面,冇錯,他在1990年代無綫劇集經常露面,早年轉行做歌唱老師,而且非常成功,桃李滿門。

黃煒林接受《晴報》電話訪問,他表示自己已經有一段長時間沒有出現在熒光幕上,就算現時的學生睇重播舊劇見到他,都難以相信他曾是演員。黃煒林於1989年加入無綫藝員訓練班,畢業後加盟無綫做了12年演員,大多數是劇集中的小配角。合約完結之後,黃煒林轉行外闖,做藝員之前他學過樂理等音樂知識,希望可以善用,「做歌唱老師之前有個過渡期,喺酒廊做歌手,因為做過演員,大家認得我個樣,我就一路唱歌賺錢一路去學唱歌。好感激區瑞強嘅御用鍵琴手Vincie介紹我去音樂農莊教唱歌,開啟我做老師的事業,所以我好多謝兩位,佢哋係我恩人。」

教鞭一執已經接近20年,他一直是香港護士協會合唱團導師,亦有不少小朋友學生。「雖然12年演員生涯唔係咩大紅大紫嘅人,不過正因為演員嘅身份,令大家願意畀機會我上台唱歌,開啟我人生另一條路,非常感恩。做演員時多數都係陪襯,等埋位期間,好多天王天后都好願意同我哋傾偈分享,好似鄭秀文、李克勤、黎明等等,佢哋完全冇架子,同我哋呢班小演員分享好多錄音嘅事,令我喺佢哋身上學到更多。」

不過,近兩年由於疫情的關係被迫停課,收入大不如前,後來黃煒林決定部分學生轉做網上授課,加上《聲夢傳奇》歌唱比賽的出現,他希望以生動的方式去教學生唱歌,於是將學員的參賽片段當作教材在網上討論,沒想到收到很多意外收穫。「最難捱嘅日子過去咗,好開心有關《聲夢》嘅片段令更多人認識我,亦有好多家長同學生因此畀信任我,跟我學唱歌。」他表示有幾位學生都有報名參加《聲夢Junior》同《聲夢傳奇2》,「我同咗學生講,上次咁成功,今次比賽參賽者一定質素更強勁,希望大家得失唔好睇得咁重,最緊要係贏到一次經驗,就算去唔去到決賽都冇所謂,最緊要係賺到經驗同見識。」

離開幕前已經很多年,黃煒林坦言無時無刻有戲癮,他較難忘的劇集是《卡拉屋企》的「鬈毛強」、《布袋和尚》及《少年五虎》中演阮兆祥的弟弟等,感恩幕前給他的一切,才會有今時今日在音樂教育界的發展。

離開幕前已經很多年,黃煒林坦言無時無刻有戲癮,他較難忘的劇集是《卡拉屋企》的「鬈毛強」、《布袋和尚》及《少年五虎》中演阮兆祥的弟弟等,感恩幕前給他的一切,才會有今時今日在音樂教育界的發展。




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *