由譚俊彥、鄧佩儀、張頴康…

由譚俊彥、鄧佩儀、張頴康、朱敏瀚、蔣家旻及劉佩玥等主演的台慶劇集《換命真相》,講述譚俊彥飾演的主角「時光」,奇蹟獲得一次重生機會,回到意外跌死前100日,於是他決定阻止身邊連環不幸事件的發生;由於是穿越題材的關係,少不免會出現回憶片段,觀眾稍一不慎會有點混淆。譚俊彥為了讓觀眾睇得明白,這次在IG分享箇中小貼士,就是從他所戴的眼鏡款式分辨「原時空」(重生前)、「現時空」(重生後)時間線,並很窩心跟網民玩「有問必答」,增加觀眾對劇集的了解度。

譚俊彥在IG留言:「大家睇咗幾日,我聽到有啲朋友覺得亂喎……好啦等我解釋一下啦,介紹返中間嗰幅圖嘅眼鏡就係(原時空)即係重生之前,最低嗰幅圖嗰副眼鏡就係(現時空)即係重生之後。大家以後睇到我副眼鏡就可以分究竟係咩時空,有啲咩唔明隨便問我,盡量為大家解答,當然記得繼續支持 #換命真相 #有問必答」。

難得主角現身為大家解答問題,不少網民即留言發問,網民問:「這個細節還真的沒有注意,現時來講都看的明白時間線的,就是和張旻(鄧佩儀飾)原時空裏6月底7月初才相見,10月底就連求婚戒指都戴上了,太厲害啦!」譚俊彥解答:「之後劇情就會有交代, 放心。(點解重生之後要換眼鏡?)因為副眼鏡爛咗,咁高跌落嚟好難唔難嘅。(最上面冇戴眼鏡代表甚麼?)代表我今朝起身嗰個樣。(重生之後有些原本識嘅人變成唔相識?)Yes!(拍攝時自己有亂嗎?)冇呀,劇本寫得好清楚。(打橋牌出現兩次令人混亂?)一次係原時空,一次係重生返嚟,可以睇到時光嘅態度已經唔同咗,因為佢已經知道有啲咩事情會發生。(原本時光去咗邊?)時光係帶住100日後嘅記憶回到以前嘅時間點。」

當然有些網民不用解釋也看得明劇情,留言大讚劇集好睇,「一啲都唔亂,而且噚晚嗰集都交代得好清楚,大家一定要繼續追」、「我冇留意眼鏡,但只要每次見到嗰段倒後短片,就知道要講返之前嗰個時空」;有人發問一些搞笑問題︰「咁解釋吓你同李政宰有乜分別」及「唔講真係唔知,以為fashion only」等。

《換命真相》下周劇情講到時光(譚俊彥飾)被朴寶劍(朱敏瀚飾)知道他的秘密後,於是讓對方參與自己的計劃;而他亦再次回到維利大廈,決心要拯救已罹難的住客。至於他一心想遠離意中人張旻(鄧佩儀飾),緣分似被上天注定,就算好兄弟袁佑勳(張頴康飾)追求她,時光、張旻反而越走越近。


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *